Het merk SPATLAP – The Original is in 2016 gelanceerd als een eerbetoon aan de leerlooiers die Maastricht in de late Middeleeuwen tot een florerende en bruisende industriestad maakten. Met het hippe maar authentieke merk heeft de Limburgse hoofdstad ook vandaag de dag weer een link met leer en huiden.

Het is niet toevallig dat het idee om de ambachtelijke leren schorten uit die tijd opnieuw op de markt te brengen is ontstaan in het centrum van de voormalige leernijverheid. Op het gezellige terras van het pittoreske café Lure, gelegen op de hoek van de Grote en Kleine Looiersstraat, raakte ondernemer John Bruijnincx geïnspireerd door de rijke historie van het Jekerkwartier en de indrukwekkende verhalen over de leerindustrie die Maastricht destijds al internationaal op de kaart zette. Wat tegenwoordig één van de mooiste buurten van de stad is, vormde in vroegere tijden het decor waarin zwaar en vuil werk werd verricht om huiden en leerproducten naar alle landen van Europa te exporteren. “Hoog tijd om een ode te brengen aan het leerlooiersgilde en de vele ambachtslieden die het straatbeeld van toen bepaalden”, dacht hij.

En hoe doe je dat beter dan door authentieke leerproducten nieuw leven in te blazen? De basis voor het merk SPATLAP – The Original werd snel gelegd. Vanuit de vestiging aan de Grote Looiersstraat werd de eerste lijn comfortabele stoere leren schorten geïntroduceerd om daar vervolgens SPATLAP –  Premium aan toe te voegen. Vervolgens werd het verder uitgebreid, met prachtige koeienhuiden en schapenvachten. De productlijnen SPATLAP, KOELAP en SCHAAPLAP worden inmiddels niet alleen online aangeboden, maar zijn ook verkrijgbaar op ambachtelijke markten of tijdens speciale events. Het creatieve team achter SPATLAP zet zich iedere dag in om klanten van mooie en duurzame leerproducten te voorzien en zo een salut te brengen aan hun inspirerende voorgangers. Geniet ervan!